!!!!!!!!!8588474874

Dieta zgodna z grupą krwi

Twórca i propagator diety zgodnej z grupą krwi to dr Peter J. D’ Adamo, autor książki „Jedz zgodnie ze swoja grupą krwi”.

Wg niego kluczem do zdrowia, witalności, długowieczności jest właśnie dobór odpowiednich do danej grupy krwi produktów spożywczych. Uważa on, że to, co dla jednych jest zdrowe, dla innych może okazać się toksyczne. W ślad za dr Peter J. D’ Adamo, w poszukiwaniu sposobu odżywiania odpowiedniego dla każdej grupy krwi poszło wielu naukowców i dietetyków. W „Encyklopedii zdrowego żywienia” James Balch twierdzi, że „Nauka o żywieniu powinna stać się główną częścią medycyny”.


W każdych opracowaniach, dotyczących diety zgodnej z grupą krwi, znajdziemy podstawowe informacje na temat zdrowia i odżywiania. Jest to drogowskaz do właściwego ustawienia zegara metabolicznego i oczyszczenia krwi oraz jelit z niebezpiecznych i toksycznych związków. Każda grupa krwi odnosi się do innego typy człowieka, ze skłonnościami do innych chorób, dolegliwości. Dlatego też dla każdej grupy krwi powinien być opracowany odrębny jadłospis, inne potrawy są zalecane a inne wręcz zabronione, niedozwolone.

Jadłospis szczegółowy opracowany został z uwzględnieniem szesnastu grup żywieniowych z podziałem na wysoce wskazane(lecznicze), niezalecane oraz obojętne. Twierdząc, że każda grupa krwi wytworzyła się w innych okolicznościach, w innych czasach, każdej z grup dodano charakterystyczny przydomek, określający „posiadacza” tej grupy krwi.

Grupa „0”

„Myśliwy” – to głównie mięsożercy. Posiadają nadaktywny układ odpornościowy. Źle znoszą zmiany dietetyczne i środowiskowe. Stres potrafią zwalczyć jedynie przy intensywnej aktywności fizycznej. Aby być szczupłym i zdrowym osoby z tą grupą powinny przyspieszyć swój metabolizm poprzez wyeliminowanie lub ograniczenie do minimum spożywania produktów zbożowych. Mają tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, zgagi, wrzodów żołądka, nadwagi.

Grupa „A”

„Rolnik”. Ta grupa krwi wytworzyła się przez odejście ludzi pierwotnych od spożywania wyłącznie mięsa na rzecz włączenia do ich diety produktów roślinnych. Ludzie z tą grupą krwi mają tendencję do częstych schorzeń górnych dróg oddechowych oraz chorób nowotworowych takich, jak rak sutka, prostaty i trzustki. Częściej też dotykają ich choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca oraz cukrzyca. Wymagają stałego wzmacniania odporności. Dla tych osób wskazana jest dieta wegetariańska lub też bardzo obfita w produkty roślinne.

Grupa „B”

„Koczownik”. Ta grupa krwi to efekt wzmożonej migracji ludności, zmian klimatycznych oraz łączenia pożywienia mięsnego z bezmięsnym. To najbardziej uniwersalna grupa krwi, pozwalająca na tzw. wolność żywieniową. Słabym punktem osób z tą grupą krwi jest podatność na infekcje wirusowe, alergia na gluten i kukurydzę, choroby nerek, cukrzycę, kamienie żółciowe, choroby układu krążenia, a przede wszystkim zawały, wylewy i udary oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego, SM (stwardnienie rozsiane) oraz syndrom chronicznego zmęczenia.

Grupa „AB”

„Enigma”- wynik genetycznego połączenia grupy A i B. To najmłodsza i najtrudniejsza do określenia cech grupa. Proporcje cech obu grup nigdy nie są równe. Ludzie z tą grupą krwi wymagają ciągłego wzmacniania odporności, diagnozy i profilaktyki z uwzględnieniem tendencji do chorób obu grup. Osoby z grupą „AB” charakteryzuje zdecydowanie skłonność do chorób cywilizacyjnych, astmy, cukrzycy, zawału mięśnia sercowego.
Dieta zgodna z grupą krwi ma tylu samo zwolenników, co i przeciwników. Sami musimy ocenić na ile charakterystyka naszej grupy krwi jest zgodna z prawdą, z naszymi upodobaniami żywieniowymi i tendencjami do chorób i dolegliwości.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *