soup-1697595_1280

Dwa dania w 30 minut!

Każda pani, a także pan domu ma swoje tajemnice. Jedną z nich jest to, jak szybko zrobić obiad. Wracamy do domu późno, wszyscy są głodni a obiadu nie ma! Zamiast jeść coś zimnego, niezdrowego, kanapkę, przygotujmy listę zakupów i rozwiążemy problem w pół godziny. Oto pierwsza propozycja:

Zupa porowa z szynką
Składniki:
  • 4 pory,
  • 3 ziemniaki,
  • kostka rosołowa,
  • szklanka śmietany,
  • 20 dag szynki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Pory oczyścić i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać 4 szklankami wody. Wrzucić kostkę rosołową. Gotować 15 minut. Zmiksować. Wlać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać pokrojoną w paseczki szynką. Można również dodać groszek ptysiowy.

Cukinia pod beszamelem
Składniki:
  • 2-3 cukinie,
  • 15 dag pieczarek,
  • 12 plastrów salami z zielonym pieprzem,
  • 15 dag masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 8-10 dag żółtego sera,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz,
  • sól.

Cukinie i pieczarki umyć, pokroić w plastry. Układać w wysmarowanej tłuszczem formie: najpierw cukinię, potem pieczarki, na wierzch salami. Masło rozpuścić. Podsmażyć na nim mąkę (nie rumienić). Wlać mleko i mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać ze startym serem. Sosem zalać zapiekankę i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z pieczywem lub ryżem.

Smacznego!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *