Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż musztarda. Produkt wydaje się taki zwyczajny. Niektórzy na pewno pamiętają czasy, gdy na półkach sklepowych zazwyczaj była właśnie musztarda i… niewiele więcej. Jednak dziś mamy tak wiele, różnych wariantów musztardy, że warto zrobić test i sprawdzić, czy znajdziemy najlepszą?
Musztardę uznaje się za najzdrowszy z sosów zimnych. Jej skład jest prosty. To ziarna gorczycy w różnym odmianach. Wybierając musztardę w sklepie warto zwrócić uwagę na etykietę ze składem i sprawdzić, czy producent nie dodał zupełnie zbędnych w przypadku tego sosu substancji zagęszczających i konserwujących.
Dla miłośników grillowanego mięsa musztarda będzie niezastąpionym dodatkiem. Ziarna gorczycy ułatwiają trawienie ciężkostrawnych, tłustych potraw, poprawiają pracę jelit i działają antybakteryjnie. Osoby będące na diecie na pewno docenią fakt, że musztarda jest niskokaloryczna.
Jaką musztardę wybrać? Która będzie najlepsza? Zapraszam na przegląd dostępnych na rynku odmian.
Musztarda delikatesowa
Dobrze znana i wciąż popularna. Wybierają ją przede wszystkim osoby, które preferują tradycyjne smaki. To musztarda delikatna i kremowa. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako sos do wędlin i kanapek, ale także jako „baza” pod majonez.
Musztarda stołowa
To kolejna klasyczna musztarda, którą można kupić bez obaw, że któryś ze stołowników zacznie narzekać na zbyt ostre smaki. Jest ostrzejsza niż delikatesowa, ale na pewno nie jest to sos ostry. Znawcy tę właśnie musztardę uważają za najbardziej uniwersalną.
Musztarda rosyjska
Jest to sos ostry i zdecydowany w smaku. Na pewno docenią ją przede wszystkim osoby lubiące smaki ostre i wyraziste. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do żeberek, mięs z przerostami oraz smażonych. Doskonały sos do dań z grilla.
Musztarda francuska
Bardzo interesujący rodzaj musztardy. Tu znaleźć można całe nasiona gorczycy, w każdej dostępnej wersji kolorystycznej. To musztarda o wyraźnym smaku, choć nie jest nadmiernie ostra. Ten sos będzie idealny do dań pieczonych i smażonych. Sprawdzi się też jako dodatek do sera.
Musztarda kozacka
To kolejna ostra odmiana musztardy. Zawiera czarną gorczycę. Propozycja dla osób lubiących ostre smaki. Warto podawać ją z daniami smażonymi i pieczonymi.
Musztarda chrzanowa
To wariant musztardy klasycznej, do której dodano tarty chrzan. Dzięki temu musztarda ma smak ostry i bardzo wyrazisty. Dobrze sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań z grilla, ale także do gotowanych jajek.
Musztarda kremska
Zawiera bardzo drobno zmielone ziarna gorczycy. Jest delikatna i ma lekko słodki smak. Serwowana głównie z wędlinami i sałatkami. Można także wykorzystać ją jako sos do serów.
Musztarda sarepska
Klasyczna pozycja wśród musztard. Powstaje z gorczycy sarepskiej i czarnej. Jej smak jest lekko ostry, ale nie nadmiernie. Zbliżona smakiem do musztardy delikatesowej, lecz ostrzejsza i bardziej wyrazista.
Musztarda Dijon
Tę musztardę upodobali sobie szefowie kuchni i uznali ją za najbardziej uniwersalną. W składzie nie powinna zawierać octu. Zastąpiono go białym winem. To także jedna z ostrzejszych odmian musztardy.
Zdecydowanie można powiedzieć, że musztarda „idealna” nie istnieje. Jest tak wiele jej rodzajów, że każdy znajdzie taką, która będzie tą „naj”, właśnie dla niego.