afters-1238688_1280

Ciasto pomarańczowe

Pomarańczowa tarta zawsze się udaje, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Składniki:
  • 15 dag mąki;
  • 10 dag masła;
  • 5 dag cukru;
  • 1 łyżka śmietany;
  • szczypta soli;
  • tłuszcz do wysmarowania formy;
  • kilka łyżek dżemu z pomarańczy;
  • 3 duże pomarańcze

Mąkę dokładnie posiekać z masłem, solą i cukrem. Dodać śmietanę, rozetrzeć palcami. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 cm. Wylepić nim dno i boki formy do tart. Ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto wyjąć i posmarować dno dżemem. Pomarańcze obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je na dżemie. Można na wierzch posypać wiórkami skórki pomarańczowej.

Kompozycja owocowa może być dowolna. W zależności od upodobania i dostępności produktów, np. świeże kiwi z dżemem kiwi lub brzoskwinie z dżemem brzoskwiniowym.

Smacznego!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *