cake-2722353_1280

Ciasto jogurtowe

Składniki:
  • 3 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
Jogurtowa masa:
  • 3 opakowania (opakowanie 400g) jogurtu greckiego
  • 200 g wiórek kokosowych (jak najdrobniejsze)
  • 5 białek
  • ¾ szklanki drobnego cukru (ale nie pudru)
  • 2 łyżeczki octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł

Wykonanie

Ze składników na ciasto, wyrobić kruche ciasto (najwygodniej w malakserze), podzielić na dwie części i wstawić owinięte w folie, do lodówki na kilka godzin.


Formę 24×36 wyłożyć papierem do pieczenia i jedną część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, na dno. Lekko przyklepać aby nie było widać papieru. Posmarować powidłami.


Jogurty wymieszać z wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym i z budyniem. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodać ocet winny. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z jogurtem i całość wylać na ciasto w formie. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi otworami, resztę ciasta.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekłam w 160 – termoobieg) przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około pół godziny.

Zamiast powideł lub dżemu, możemy spód posypać gorzkim kakao. Bardzo ładnie wygląda i dobrze smakuje

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *