cake-486874_1280

Ciasto czekoladowe – pycha!!!

Ciasto czekoladowe może wydawać się skomplikowane, bo długa lista produktów i długi opis wykonania. Jednak najtrudniejszy jest pierwszy raz. Każdy kolejny, robi się prawie z pamięci. Spełnia wymogi ciasta na szczególne okazje, a upieczone w okrągłej tortownicy i odpowiednio udekorowane, zastąpi najdroższe torty z cukierni.

Składniki na ciasto:
  • 1 kostka margaryny;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 6 jaj;
  • ½ szklanki kakao;
  • 1 szklanka mąki;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie ciasta:

Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Dodać kakao i utrzeć. Zalecam najpierw wymieszać łyżką, a dopiero później użyć miksera. Może się mocno „zakurzyć”. Następnie wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i ponownie wymieszać.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Powstała masa jest rzadka. Ma konsystencję ciasta na naleśniki. Pieczemy 4 cieniutkie, jednakowej wielkości placki, nie dłużej niż 10 minut. Z jeszcze ciepłych placków zdejmujemy papier i rozkładamy każdy oddzielnie do wystudzenia.

Składniki na krem:
  • ½ litra mleka;
  • 4 łyżki cukru;
  • cukier waniliowy;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 1 kostka masła
Przygotowanie kremu:

W ½ szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukier i cukier waniliowy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy, aż krem stanie się puszysty, gładki i biały.

Przygotowanym kremem przekładamy placki czekoladowe. Na wierzch wylewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub przygotowaną własną polewą.

Ciasto powinno stać w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Moi domownicy nie są jednak aż tak cierpliwi. Udaje mi się ich pohamować najdłużej na godzinę. Później ciasto znika. Ostrzegam: uzależnia!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *