Szyszki z ryżu przypominają mi moje dzieciństwo i czasy, kiedy nie było aż takiego wyboru ciastek jak dziś. Fajne ciasteczka, zwłaszcza dla dzieci, ale i dorośli za nimi przepadają. Ich duży atut: to ciastka bez pieczenia!
Składniki:
- 40 dag krówek;
- ½ kostki margaryny;
- ½ łyżki kakao;
- cukier waniliowy;
- paczka ryżu preparowanego
Przygotowanie:
Margarynę i cukierki krówki rozpuszczamy na gładką masę w kąpieli wodnej lub na minimalnym ogniu, mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy masa będzie już jednolita, doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnej masy wsypujemy ryż preparowany i mieszamy.
Teraz wykazujemy się fantazją. Moczymy ręce w wodzie i formujemy ciasteczka w kształt podłużnych szyszek lub w jaki tylko chcemy. Gotowe ciasteczka odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia
Add a Comment