barrel-of-red-and-white-onions

Cebula i szalotka

Cebula jest w naszym kraju jednym z najpopularniejszych i najczęściej uprawianych warzyw. Sadzi się ją niemal w każdym ogrodzie i chętnie wykorzystuje na różne sposoby w kuchni. Jej popularność wynika głównie z łatwości uprawy, specyficznego smaku oraz cennych właściwości leczniczych.

Cebula jest używana nie tylko jako przyprawa, ale również samodzielnie, jako główny składnik wielu potraw. Do przygotowywania posiłków możemy używać cebuli białej, żółtej albo czerwonej. W zależności od rodzaju ma ona ostrzejszy lub bardziej łagodny smak. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, gotowaną lub smażoną. Nie każdy jednak kto ceni jej walory smakowe  zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych jakie ona posiada. Cebula pomaga nie tylko przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia chorób skóry, takich jak trądzik.

Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość jej właściwości leczniczych. Poza tym zawiera też wiele składników mineralnych: siarkę, żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, a także witaminy: A, B, C i E.

296-1260844637OgpL

Szalotka wyglądem i smakiem przypomina cebulę, choć posiada również cechy czosnku. W kuchni jest ceniona za słodki, łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. Tak jak w przypadku cebuli, część naziemną szalotki – zwaną szczypiorem możemy używać w kuchni. Cebulki dojrzałe są doskonalą przyprawą kuchenną, znacznie łagodniejszą od klasycznej cebuli i znacznie szybciej rozpadającą się na drobne cząsteczki w trakcie duszenia.

Podobnie jak cebula, szalotka jest szczególnie ceniona w okresie wiosennego przesilenia.  Zawarte w niej związki organiczne oraz olejki eteryczne mają silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Wspomagają leczenie niektórych zakażeń bakteryjnych (np. wywołanych przez bakterie Helicobacterpylori), obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz wzmacniają działanie układu odpornościowego. Jedzenie szalotek wpływa pozytywnie na pracę wielu narządów wewnętrznych np. trzustki, wątroby, serca, tarczycy oraz układu pokarmowego.

fot.PublicDomainPictures

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *