CARPACCIO WOŁOWE Z PESTO
Składniki:
- 20 dag polędwicy wołowej;
- 2 garście rukoli;
- ¼ szklanki soku pomarańczowego;
- 1 łyżeczka musztardy;
- Dodatki: oliwa, sól, pieprz, ½ łyżki miodu.
Oczyszczoną polędwicę w jak najcieńsze plastry (najlepiej gdy jest trochę zmrożona), rozłożyć na płaskim półmisku. Listki rukoli opłukać, osuszyć i posypać na carpaccio. Łodyżki rukoli zmiksować z sokiem i musztardą, dodając odrobinę oliwy. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Gotowym Pesto polać carpaccio. Potrawę można udekorować plasterkami czarnych oliwek i truskawek.
Czas przygotowania – około 30 minut.
Prosta, a zarazem wyrafinowana przekąska. Można nią zaskoczyć gości na przyjęciu. Bardzo smaczna, jednak niekoniecznie smakuje dzieciom.
Add a Comment