beef-646676_1280

Carpaccio na domowe przyjęcia

CARPACCIO WOŁOWE Z PESTO
Składniki:
  • 20 dag polędwicy wołowej;
  • 2 garście rukoli;
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • Dodatki: oliwa, sól, pieprz, ½ łyżki miodu.

Oczyszczoną polędwicę w jak najcieńsze plastry (najlepiej gdy jest trochę zmrożona), rozłożyć na płaskim półmisku. Listki rukoli opłukać, osuszyć i posypać na carpaccio. Łodyżki rukoli zmiksować z sokiem i musztardą, dodając odrobinę oliwy. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Gotowym Pesto polać carpaccio. Potrawę można udekorować plasterkami czarnych oliwek i truskawek.

Czas przygotowania – około 30 minut.

Prosta, a zarazem wyrafinowana przekąska. Można nią zaskoczyć gości na przyjęciu. Bardzo smaczna, jednak niekoniecznie smakuje dzieciom.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *