brzdąc

Brzdąc

To klasyczne wielkopolskie ciasto, jest pyszne i proste w przygotowaniu. Przenieś do domu smak znany z wielkopolskich cukierni. Kiedyś to była obowiązkowa pozycja domowych imprez. Spróbuj jednego ze smaków PRL-u w jego słodkiej odsłonie.

Składniki:
Biszkopt:
  • jaja (M) – 7 szt.
  • cukier (najlepiej drobny) – 200 g.
  • sól – 2,5 g.
  • mąka pszenna – 150 g.
  • skrobia ziemniaczana – 100 g.
  • proszek do pieczenia – 5 g.
  • woda – 3 łyżki
Krem:
  • śmietanka 30% – 1,5 l.
  • cukier – 150 – 200 g. (w zależności od tego, jak słodko lubicie)
  • kakao – 3 płaskie łyżki
  • żelatyna 12 g.
  • woda 50 ml.
Wykonanie:
  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Przelej białka do misy miksera i zacznij ubijać na 2 biegu, dodając sól. Po 30 sekundach włącz najszybsze obroty i wsypuj cukier. Kontroluj gęstość piany. Mała rada jak sprawdzić, czy jest dobrze ubita: przewróć misę do góry dnem, jeśli piana nie wypłynie, to jest właściwie ubita. Po ubiciu piany, przesiej do miski mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Włącz piekarnik na grzanie z góry i z dołu. Rozgrzej go do temperatury 170 stopni.
  3. Kiedy piana jest ubita, zmniejsz obroty miksera. Wybierz najniższy bieg. Dodawaj po jednym żółtku.
  4. Po dodaniu wszystkich żółtek i uzyskaniu jednolitej masy, wyjmij misę z miksera i zacznij dodawać po łyżce przesianej mąki ze skrobią i proszkiem, mieszając wszystko delikatnie, przy pomocy łyżki (najlepiej drewnianej).
  5. Prostokątną, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia (tak aby przykrywał spód i boki).. Wylej ciasto i wstaw do piekarnika na 40 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól ciastu stygnąć (ja zostawiam na 12 godzin). W tym czasie w salaterce namocz żelatynę w wodzie.
  6. Gdy ciasto jest już wystudzone, przystępujemy do zrobienia kremu. Ze śmietanki odlewamy 200 ml. Do garnka, wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Do całkowitego rozmieszania (żeby nie było grudek). Stawiamy garnek na kuchence i podgrzewamy, dodając stopniowo cukier (cały czas mieszamy). Do dość ciepłej masy kremowej dodajemy namoczoną żelatynę, przestajemy podgrzewać i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość studzimy.
  7. Kiedy masa ma ok. 28 stopni zaczynamy mikserem ubijać pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę. Do prawie ubitej, wlewamy (wąskim strumieniem) przygotowaną wcześniej masę kakaową, miksując na najniższym biegu. Po ubiciu całość wkładamy na 15 min. do lodówki.
  8. Z biszkoptu ścinamy wierzch (na grubość maksymalnie 0,5 cm.). Pozostały placek przecinamy na dwa blaty. Na spodni blat wykładamy ok. 1/3 kremu, rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy pozostały krem (wierzchnia warstwa powinna być grubsza). Jednocześnie smarujemy boki. Na górze robimy ozdobne fale. Można również rozpuścić czekoladę deserową i dodatkowo udekorować wierzch.

Dajcie znać w komentarzach jak Wam się udało to ciasto i czy smakowało.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *