mięso w słoiku

Mięso pieczone w słoiku

Mięso pieczone w słoikach to doskonała alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepach. Możesz jeść zdrowo i unikać szkodliwych konserwantów. Nawet wtedy, gdy nie masz dostępu do wędzarni.

Składniki:
  • 1 kg wołowiny (antrykot, rozbef, udziec, łopatka)
  • 1/2 kg tłustej łopatki wieprzowej
  • 1 gram saletry – 1/2 płaskiej łyżeczki
  • czubata łyżka czarnego, grubo zmielonego pieprzu
  • ząbek czosnku
  • szklanka wody (250 ml)
  • czubata łyżka żelatyny
  • duża łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Przygotowanie:

Mięso umyj, dokładnie osusz. Pokrój na kostkę o boku od 1/2 do 1 cm. Przełóż do miski.

  1. Ząbek czosnku posiekaj. Następnie rozetrzyj z łyżeczką soli.
  2. W czterech łyżkach wody rozpuść saletrę, sól i cukier oraz roztarty czosnek. Dodaj do mięsa, dokładnie wyrób rękoma przez minutę. Przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki (mięso powinno się peklować co najmniej 24 godziny, maksymalnie 48 godzin).
  3. Wyjmij miskę z lodówki. Odstaw ją na kilkadziesiąt minut. Mięso powinno mieć pokojową temperaturę.
  4. Żelatynę rozpuść z szklance ciepłej wody i dodaj do mięsa. Na tym etapie dodaj przyprawy. Wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty, aż płyn zostanie wchłonięty przez mięso.
  5. Masę przełóż do słoików. Starannie ją ugnieć. Tak by jak najwięcej mięsa zmieściło się w każdym pojemniku. Zostaw 2 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Starannie zamknij.
  6. Słoiki ustaw na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pomiędzy słoikami powinien być pewien odstęp.
  7. Wstaw do ZIMNEGO piekarnika. Ustaw temperaturę na 170 stopni i włącz piekarnik. Po 20-30 minutach od osiągnięcia tej temperatury (wtedy zawartość słoików będzie się gotować) zmniejsz ją do 140 stopni i zapiekaj słoiki przez 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia (około 10-12 godzin).
  8. Słoiki przechowuj w lodówce. Po otwarciu można przechowywać 2-3 doby.

Jeśli nie lubicie mięsa wieprzowego lub wołowiny, zawsze można przygotować taki „żelazny zapas” na ciężkie czasy, z mięsa drobiowego. Poniżej zamieszam link do bardzo dobrego przepisu, w których „krok po kroku” zostaje pokazane, jak zrobić „słoikówkę” z mięsa indyczego.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *