Mięso pieczone w słoikach to doskonała alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepach. Możesz jeść zdrowo i unikać szkodliwych konserwantów. Nawet wtedy, gdy nie masz dostępu do wędzarni.
Składniki:
- 1 kg wołowiny (antrykot, rozbef, udziec, łopatka)
- 1/2 kg tłustej łopatki wieprzowej
- 1 gram saletry – 1/2 płaskiej łyżeczki
- czubata łyżka czarnego, grubo zmielonego pieprzu
- ząbek czosnku
- szklanka wody (250 ml)
- czubata łyżka żelatyny
- duża łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Przygotowanie:
Mięso umyj, dokładnie osusz. Pokrój na kostkę o boku od 1/2 do 1 cm. Przełóż do miski.
- Ząbek czosnku posiekaj. Następnie rozetrzyj z łyżeczką soli.
- W czterech łyżkach wody rozpuść saletrę, sól i cukier oraz roztarty czosnek. Dodaj do mięsa, dokładnie wyrób rękoma przez minutę. Przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki (mięso powinno się peklować co najmniej 24 godziny, maksymalnie 48 godzin).
- Wyjmij miskę z lodówki. Odstaw ją na kilkadziesiąt minut. Mięso powinno mieć pokojową temperaturę.
- Żelatynę rozpuść z szklance ciepłej wody i dodaj do mięsa. Na tym etapie dodaj przyprawy. Wyrabiaj rękoma przez 2-3 minuty, aż płyn zostanie wchłonięty przez mięso.
- Masę przełóż do słoików. Starannie ją ugnieć. Tak by jak najwięcej mięsa zmieściło się w każdym pojemniku. Zostaw 2 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Starannie zamknij.
- Słoiki ustaw na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pomiędzy słoikami powinien być pewien odstęp.
- Wstaw do ZIMNEGO piekarnika. Ustaw temperaturę na 170 stopni i włącz piekarnik. Po 20-30 minutach od osiągnięcia tej temperatury (wtedy zawartość słoików będzie się gotować) zmniejsz ją do 140 stopni i zapiekaj słoiki przez 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia (około 10-12 godzin).
- Słoiki przechowuj w lodówce. Po otwarciu można przechowywać 2-3 doby.
Jeśli nie lubicie mięsa wieprzowego lub wołowiny, zawsze można przygotować taki „żelazny zapas” na ciężkie czasy, z mięsa drobiowego. Poniżej zamieszam link do bardzo dobrego przepisu, w których „krok po kroku” zostaje pokazane, jak zrobić „słoikówkę” z mięsa indyczego.
Add a Comment