indyk pieczony

Wolno pieczony udziec z indyka

Wolno pieczony udziec z indyka, to coś na specjalną okazję. Na pewno każdy gość będzie zachwycony takim daniem. Zarówno smak jak i sposób podania zasługują na najwyższą ocenę.

Składniki:
  • udziec (bez kości) z indyka o wadze około 2 kg
  • 6 łyżek gotowego sosu bbq
  • 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 czubata łyżka soli (lub tyle, ile lubisz)
  • 4 łyżki oleju
Składniki na sos bbq:
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Sposób przygotowania:
  1. Umyte i dokładnie osuszone mięso posyp pieprzem i solą z wszystkich stron. Odstaw na kilkanaście minut.
  2. Patelnię (najlepiej grillową) posmaruj olejem i mocno rozgrzej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, na ładny, brązowy kolor. Jeśli lubisz (a ja lubię i polecam), postaraj się mięso trochę przypalić w kilku miejscach.
  3. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj sosem bbq. Wcieraj go dokładnie, we wszelkie zakamarki.
  4. Wstaw (bez przykrycia) do piekarnika, rozgrzanego do 120 stopni. Piecz przez 3 godziny (nie odwracaj). Kilka razy polej wytworzonym sosem. Pod koniec czasu pieczenia, zwiększ temperaturę do 220 stopni na 10-12 minut. Do czasu, aż na mięsie utworzy się przyjemna i chrupiąca skórka.

Udziec z indyka jest wolno pieczony w sosie bbq. To sprawia, że mięso wręcz się rozpada i zachwyca swoją delikatnością. Tak upieczony udziec z indyka ma mało tłuszczu i smakuje wybornie. Wyczujesz w nim słodkie i kwaśne nuty z lekkim aromatem wędzonki. A do tego przepyszna chrupiąca skórka.

Udziec jest idealny na ciepło. Równie smaczny jest także na zimno. Tak upieczony indyk może być pyszną i zdrową domową wędliną. Przygotuj kanapki z tym udźcem, a dowiesz się, o czym mówię.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *