stefanka2

Ciasto Stefania – bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia są zdecydowanie łatwiejsze dla początkujących. Jeżeli boicie się podjąć próbę pieczenia, bo zawsze robią się Wam zakalce, polecam to właśnie ciasto.

Jest to także alternatywa dla tych, którzy lubią słodycze, a nie mają warunków do pieczenia ciasta. Odpowiedni przepis dla studentów, ale też tych, którym w najgorszym momencie zepsuł się piekarnik!

Składniki na masę:
  • litr mleka;
  • szklanka cukru;
  • kostka masła;
  • szklanka kaszy manny;
  • 2 łyżki kakao;
  • cukier waniliowy;
  • 2 łyżki wiórków kokosowych;
  • bakalie;
  • 5 paczek herbatników.
Składniki na polewę:
  • ½ kostki masła;
  • ½ szklanki cukru pudru;
  • 2-3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki gorącej wody

Mleko, masło i cukier umieszczamy w garnku – najlepiej teflonowym. Gotujemy. Następnie powoli dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając, a kiedy masa zgęstnieje, wsypujemy kakao i mieszamy.

Na blachę wyłożoną pergaminem układamy herbatniki. Wylewamy na nie gorącą masę, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników i lekko je dociskamy.

Przygotowujemy polewę. Do rozpuszczonego masła wsypujemy cukier, kakao, wlewamy wodę i mieszamy. Uwaga: Nie gotujemy! Kiedy polewa zgęstnieje polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami.

Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ma smak lodów!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *