cheesecake-1578686_1280

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to ciasto wyjątkowo smaczne, ale trzeba trafić na dobry przepis. Ten przepis został wielokrotnie sprawdzony, a sernik jest smaczny i delikatny.

Produkty:
  • 1 kg tłustego białego sera
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
  • 2 czubate łyżki maki pszennej
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatki:
  • kilka kropel olejku arakowego lub innego
  • rodzynki (najlepiej mieszanka jasnych i ciemnych)
Sposób przygotowania:

Ser zemleć dwukrotnie w maszynce. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odsączyć i otoczyć lekko mąką.
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie powoli, po 1 łyżce dodać połowę zmielonego sera. Ucierać aż masa będzie gładka.

W osobnej misce ubić żółtka z pozostałą szklanką cukru pudru i dodawać (również po łyżce) pozostałą połowę sera, do momentu aż masa będzie puszysta i gładka. Połączyć obie masy, dobrze wymieszać, dodać obie maki, wanilię i olejek.

Z białek ubić sztywną pianę, 1/3 tej piany dodać do masy serowej i dobrze wymieszać, dodać resztę i bardzo delikatnie połączyć, wsypać rodzynki.
Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy 33×23 cm i piec w temperaturze 180º C około 50-60 minut, aż sernik będzie ładnie zrumieniony. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto w piekarniku na następne 10 minut. Gdyby zaczął się za bardzo rumienić można wyjąć go wcześniej.

Postawić ciasto na drucianej siateczce, lekko i delikatnie okroić nożem brzegi formy, tak aby odseparować sernik od blachy (umożliwi to równomierne „siadanie” ciasta) i całkowicie wystudzić.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *