dumplings-1111_1280

Pierogi kresowe

Jak mawiał Marszałek Piłsudski „Polska jest jak obwarzanek – pusta w środku i wartościowa po brzegach”. Ten cytat przytaczał w swych kulinarnych programach Robert Makłowicz. Miał na myśli smaki regionalne. Lubelszczyzna urzekła go smakami prawdziwie polskimi. Według niego smaki te umarły od ciosów Stalina. Jednak im więcej lat mijało, tym bardziej mieszkańcy wschodnich terenów zaczynali tęsknić za prawdziwą kresową kuchnią.

Pierogi z duszoj (z duszą, czyli nadzieniem) pochodzą z miejscowości nad Bugiem. Pieczono je przy okazji pieczenia chleba. Przez dłuższy czas był to przepis zapomniany. Odtworzyły go nauczycielki i uczennice z tamtejszej szkoły przy udziale najstarszych mieszkańców.

Składniki:
Ciasto:
  • 5 dag drożdży,
  • pół l. mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 kg mąki,
  • ¾ kostki masła,
  • 6 żółtek,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.
Nadzienie:
  • 15 dag maku,
  • 40 dag fasoli Jaś,
  • suszone gruszki i śliwki,
  • 3 łyżki cukru,
  • ¼ kostki masła,
  • 2 białka,
  • szczypta soli.
Wykonanie:

Zrobić zaczyn. Wymieszać drożdże, podgrzane mleko (pół szklanki), 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją obecność.
W mące zrobić dołek i wlać rozczyn. Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do ciasta. W trakcie wyrabiania powoli dolewać resztę mleka. Dodać sól. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od rąk i miski. Dodać roztopione masło. Nadal wyrabiać ciasto, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie błyszczące. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Namoczyć fasolę na 12 godzin. Mak zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut. Wystudzić i dokładnie utrzeć. Fasolę ugotować na miękko i ugnieść wałkiem. Suszone owoce gotować 45 minut i pokroić w kostkę. Z białek ubić pianę. Składniki nadzienia połączyć.
Ciasto formować jak pierogi. Nakładać do środka nadzienie. Nadać pierogom podłużny kształt. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Pierogi z duszoj są bardzo pracochłonne. Jednak ich smak rekompensuje trud włożony w ich przygotowanie. To niecodzienne, zaskakujące smakiem danie przeniesie nas na wschód kraju. Warto je spróbować chociaż raz.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *