boczek

Pieczony boczek na święta

To tłuste, ale smaczne danie. Można powiedzieć, że po prostu pyszne! Boczek w ten sposób przygotowany doskonale komponuje się z chrzanem. Przepis jest prosty i nawet ktoś, kto nie ma doświadczenia, na pewno sobie poradzi.

Produkty:
  • kawał surowego boczku ze skórą – około 1 – 1,5 kg – jako, że to danie świąteczne, nie powinien być zbyt chudy,
  • garść majeranku,
  • łyżka kminku,
  • łyżka soli,
  • łyżka świeżo zmielonego pieprzu,
  • kawałek dobrej kiełbasy o długości równej szerokości boczku.

Boczek natrzeć przyprawami i solą z wszystkich stron. Na stronie bez skóry położyć kiełbasę i zawinąć ją w boczek. Całość owinąć folią i obwiązać białą nicią, dokładnie i mocno. Tak przygotowany boczek wstawić do lodówki na dobę.

Po tym czasie włożyć boczek do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 2 godziny. Sprawdzić, czy jest idealnie miękki – jeśli nie, przytrzymać jeszcze jakiś czas w piekarniku (30-60 minut).

Kiedy boczek wystygnie można zdjąć z niego nić i kroić (w raczej nie za cienkie plastry). Doskonały smak!

Ci, którzy mówią, że tłustego nie jedzą , najczęściej właśnie ten boczek najchętniej wybierają…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *