faworki

Pyszne i proste faworki

Przepis nie jest nowy, ale jest to najlepszy przepis jaki kiedykolwiek miałam na faworki. Ciasteczka są kruche i nie nasiąkają tłuszczem w trakcie smażenia. Myślę, że kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował.

Składniki:
  • 5 żółtek,2 łyżeczki śmietany (gęstej),
  • 1 łyżeczka octu (można też użyć wódki lub soku z cytryny),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 i ¼ szklanki mąki krupczatki,
  • ½ kg smalcu do smażenia

Mąkę przesiać, żeby była puszysta. Oddzielić żółtka od białek (białka można zamrozić), dodać do nich resztę składników, zagnieść ciasto jak na pierogi, ma być dość twarde. Odstawić ciasto na 2 godziny.

Po 2 godzinach ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić w paski, potem ukształtować faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Faworki bardzo mocno wyrastają, dlatego nie należy ich wkładać zbyt wiele za jednym razem.

Po usmażeniu odczekać aż faworki ostygną i posypać cukrem pudrem. Bardzo szybko schodzą, więc jeśli masz w domu więcej niż 2-3 osoby, lepiej przygotować podwójną porcję.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *