karkówka

Karkówka z szynkowaru

Wędliny z szynkowaru stały się ostatnio bardzo popularne. Sekretem tej popularności może być fakt, że są one zdrowe i nawet osoby na diecie mogą sobie na nie pozwolić.

Przepis na karkówkę:
  • 1,2 kg karkówki,
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej (lub tyle, ile producent zaleca na opakowaniu na 1 kg mięsa),
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku,
  • 5 łyżek wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Z mięsa wykrój twarde białe kawałki (ja wykrawam również sporo tłuszczu, ale jeśli go lubisz, nie musisz tego robić)

Etapy:
  1. 1/3 mięsa pokrój na możliwie najdrobniejszą kostkę, resztę pokrój na kawałki o boku około 3 cm.
  2. Przełóż całe mięso do miski, dodaj przyprawy i wyciśnięty czosnek oraz wodę
  3. Całość wymieszaj najlepiej robotem kuchennym z założonym hakiem do wyrabiana ciasta przez 10 minut, lub ręcznie, ale wtedy rób to co najmniej 15 minut, tak, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami.
  4. Masę nakładaj porcjami do szynkowaru i każdą mocno ubijaj (ja to robię za pomocą tłuczka do mięsa). Szynkowar zakręć i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (czyli najlepiej na noc).
  5. Do wysokiego garnka wstaw zimny szynkowar, wlej tyle wody, by była 1 cm niżej od górnej krawędzi. Włącz średni ogień i podgrzej wodę do 75-80 stopni. W tej temperaturze gotuj karkówkę przez 2 i 1/2 godziny. Pamiętaj, by temperatura cały czas była w tym zakresie i nie przekroczyła 80 stopni.
  6. Po gotowaniu wystudź szynkowar pod zimną, bieżącą wodą, przez kilka minut i wstaw do lodówki na noc.
  7. Karkówkę wyjmij z szynkowara – czasem trzeba w niego mocno stuknąć i „objechać” szynkę w pojemniku dookoła nożem (można też szynkowar włożyć na 2 minuty do gorącej wody).
  8. Tak przygotowaną szynkę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *