celebration-315079_1280

Kurczak ze śliwkami

Pomysłem na świąteczny obiad, jest kurczak ze śliwkami i miodem. Suszone śliwki nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, zaś miód czyni danie lekko słodkim.

Składniki:
  • 1 duży kurczak;
  • 25 dag suszonych śliwek;
  • 10 dag masła;łyżka uprażonych ziaren sezamu;
  • 10 dag posiekanych i lekko zrumienionych na patelni migdałów;
  • ½ łyżeczki pieprzu;
  • szafran;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • kawałek kory cynamonu;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki miodu.

Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje. Wkładamy do rondla, solimy, dodajemy pieprz, szafran, korę cynamonu, startą cebulę i masło. Zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu, uzupełniając w miarę potrzeby ilość. Miękkie mięso wyjmujemy, do wywaru wrzucamy umyte śliwki i gotujemy je przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodajemy mielony cynamon, miód i porcje kurczaka. Całość podgrzewamy.

Kurczaka podajemy na dużym półmisku, obłożonego śliwkami i posypanego sezamem i migdałami.

Jeżeli nie lubicie porcjować kurczaka, możecie użyć dowolnych, ulubionych jego elementów, np. same udka, podudzia, a nawet filety.

Kurczaka podajemy z ryżem, kluskami śląskimi lub z warzywami.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *