vineyard-grapes-1418061709KAT

Winogrona dla zdrowia.

Winogrona to owoce, których właściwości są doceniane od tysiącleci. Ta długowieczna roślina chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Z winogron powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki.

Już Hipokrates porównywał walory lecznicze winogron do właściwości miodu. Leczono nimi choroby układu pokarmowego, chroniczne zaparcia, skaleczenia i rany. Winogrona warto jeść w sezonie, czyli jesienią. Wtedy są najsmaczniejsze i zwiększają odporność organizmu na choroby.

Antynowotworowe właściwości winogrona zawdzięczają flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach, a także witaminom: C i A. Flawonoidy oraz witaminy C i A, to naturalne antyoksydanty, które usuwają z organizmu, wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki nowotworowe.

Winogrona zawierają dużo potasu, który ma korzystny wpływ na pracę serca, układu krwionośnego oraz działa moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń – główne budulce kości i zębów. Według naukowców winogrona działają odżywczo także na mózg. Magnez i chlor, które znajdziemy w winogronach, regulują pracę systemu nerwowego. Witamina A korzystnie wpływa na oczy, a witaminy z grupy B łagodzą stres. Winogrona zawierają także żelazo oraz jod – potrzebny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Według dietetyków winogrona mogą wspomóc proces odchudzania, gdyż zawarty w resweratrol wspomaga redukcję masy ciała. Naukowcy przekonują, że resweratrol nasila proces rozpadu tkanki tłuszczowej.

Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów. Odmiany ciemne są bogatsze także w żelazo. Winogrona powinno się jeść ze skórką i pestkami. Właśnie w ich skórce występuje resveratrol, który hamuje zlepianie się płytek krwi i podnosi poziom korzystnego cholesterolu oraz działa antynowotworowo.

W winogronach można znaleźć sporo miedzi, chromu i cynku – pierwiastków, które wpływają na elastyczność skóry, a także potas, dzięki któremu skóra staje się jędrna. Mangan i żelazo, których również nie brakuje w winogronach, nadają cerze ładny i zdrowy koloryt.

Winogrona warto włączyć do swojej diety, ponieważ są one jednymi z najbardziej cennych dla naszego zdrowia owoców.

fot.PublicDomainPictures

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *