biała kiełbasa

Biała kiełbasa na grill. Tradycyjny przepis

Chyba każdy kiedyś białej kiełbasy kosztował i zna jej smak. To bardzo dobry rodzaj wędliny i jeden z najlepszych na grill. Ponieważ nie używam soli peklowej, kiełbasę bezpiecznie można podawać nawet małym dzieciom.

Czego potrzebujemy do zrobienia białej kiełbasy?
Lista produktów na 5 kg kiełbasy
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg boczku
  • 7 średniej wielkości ząbków czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 100 g soli
  • 1,5 płaskiej łyżeczki drobno mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonego liścia laurowego
  • jelita wieprzowe lub baranie (dostępne w sklepach mięsnych)
Przygotowanie

Mięso mielimy w następujący sposób: boczek na najmniejszych „oczkach maszynki”, karkówkę na średnich, a łopatkę na największych. Mięso mieszamy i przyprawiamy, dolewamy szklankę wody, mieszamy do gładkiej masy.

Kiełbasy nadziewamy albo specjalną nadziewarką, albo przystawką do maszynki do mięsa. Wieszamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie można już kiełbasę grillować lub parzyć. Smacznego!

0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Wbudowane informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze