Chyba każdy kiedyś białej kiełbasy kosztował i zna jej smak. To bardzo dobry rodzaj wędliny i jeden z najlepszych na grill. Ponieważ nie używam soli peklowej, kiełbasę bezpiecznie można podawać nawet małym dzieciom.
Czego potrzebujemy do zrobienia białej kiełbasy?
Lista produktów na 5 kg kiełbasy
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2,5 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg boczku
- 7 średniej wielkości ząbków czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 100 g soli
- 1,5 płaskiej łyżeczki drobno mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki mielonego liścia laurowego
- jelita wieprzowe lub baranie (dostępne w sklepach mięsnych)
Przygotowanie
Mięso mielimy w następujący sposób: boczek na najmniejszych „oczkach maszynki”, karkówkę na średnich, a łopatkę na największych. Mięso mieszamy i przyprawiamy, dolewamy szklankę wody, mieszamy do gładkiej masy.
Kiełbasy nadziewamy albo specjalną nadziewarką, albo przystawką do maszynki do mięsa. Wieszamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie można już kiełbasę grillować lub parzyć. Smacznego!