Porzeczki i zdrowie

Białe, czarne i czerwone. Wszystkie mają dobry wpływ na nasze zdrowie i urodę. Białe są najsłodsze, czerwone cierpkie i kwaskowate, a czarne są słodko-wytrawne. Najlepiej smakują świeże, dojrzałe, ale nie przejrzałe. Nie nadają się do długiego przechowywania, ale można je mrozić.

Białe, czarne i czerwone. Wszystkie mają dobry wpływ na nasze zdrowie i urodę. Białe są najsłodsze, czerwone cierpkie i kwaskowate, a czarne są słodko-wytrawne. Najlepiej smakują świeże, dojrzałe, ale nie przejrzałe. Nie nadają się do długiego przechowywania, ale można je mrozić.

Porzeczki zawierają aż 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Mają także sporo witamin z grupy B, PP, K i beta karotenu. Obfitują w żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, fosfor i kwasy organiczne. Wzmacniają naczynia krwionośne i chronią serce. Doskonale orzeźwiają, łagodzą zgagę i regulują przemianę materii.

Znajdujące się w porzeczkach antocyjany mają właściwości przeciwzapalne, zapobiegają przeziębieniom, zawałom i reumatyzmowi. Wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Wyciąg z liści czarnej porzeczki dobrze wpływa na układ moczowy i pracę nerek. Poprawia krążenie i zmniejsza obrzęki. Dzięki garbnikom i mikroelementom działają przeciwzapalnie i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit.

Porzeczki zawierają duże ilości pektyn, dzięki czemu doskonale nadają się na galaretki i dżemy. Wyśmienite w smaku są także nalewki i soki. W sezonie owoce te warto wykorzystać do ciast i sałatek.

zzzxxa

 

CIASTO Z PORZECZKAMI

Składniki:

  • 8 jajek;
  • Mąka pszenna – tyle, ile ważą jajka;
  • Cukier – tyle, ile ważą jajka;
  • 1,5 szklanki oleju;
  • Cukier waniliowy;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 litra czarnych porzeczek;
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • Forma 25×37 cm.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy na przemian  olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy umyte i osuszone porzeczki. Posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 stopni.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania około 40 minut.

Palce lizać!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 + 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.