Pomysł na niedzielny obiad – kaczka na słodko

Kaczka, to tradycyjne polskie danie. Mam nadzieję, że tak jak mnie, Wam również bardzo posmakuje w tej wersji.

KACZKA NA SŁODKO

Składniki:

  • 60 dag filetów z kaczki;
  • Marynata: oliwa, majeranek, czosnek, pieprz, sól;
  • 4 łyżki miodu;
  • 40 g krupniku (alkoholu);
  • 80 g soku z pomarańczy.

Skórkę na kaczej piersi naciąć na krzyż i zamarynować 2 dni wcześniej w marynacie z w/w składników, co jakiś czas ją obrać. Po wyjęciu smażyć na mocno rozgrzanej oliwie skórką do dołu, aż wytopi się cały tłuszcz, a skórka będzie chrupiąca. Przewrócić filet i smażyć przez moment, tylko po to, żeby „zamknąć” mięso. Wymieszać miód z alkoholem i sokiem z pomarańczy, polać tym usmażony filet. Jeśli lubimy sos bardziej zawiesisty, można dodać odrobinę masła.

Czas przygotowania: 40 minut.

Ważne: nie należy skracać czasu marynowania fileta.

Kaczka, to tradycyjne polskie danie. Mam nadzieję, że tak jak mnie, Wam również bardzo posmakuje w tej wersji. Może mniej wyrafinowana niż w znanych restauracjach, ale za to bardzo domowa i łatwa w przygotowaniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − fifteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.