Jajka – czy faktycznie są niezdrowe?

Jeszcze kilkanaście lat temu lekarze ostrzegali nas przed szkodliwością jaj. Mówiono nam ile tam cholesterolu, tłuszczów, że są ciężkostrawne, a nawet, że jajka wywołują wiele ciężkich schorzeń.

Jeszcze kilkanaście lat temu lekarze ostrzegali nas przed szkodliwością jaj. Mówiono nam ile tam cholesterolu, tłuszczów, że są ciężkostrawne, a nawet, że wywołują wiele ciężkich schorzeń, m.in. miażdżycę. Po latach, na podstawie wielu badań, ten pogląd zmienił się diametralnie. Już nie traktuje się jaja, jako naszego wroga. Co więc o nich wiemy?

Jaja są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają 11-13% tego składnika. Ich wartość energetyczna wynosi ok. 140 kcal na 10 dag, co odpowiada dwóm jajom.

Jaja odznaczają się najbogatszym składem aminokwasów. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm ludzki sam nie wytwarza. Dostarczają także szeregu składników mineralnych i większości witamin.

Innym cennym składnikiem jaj są karotenoidy (luteina i zeaksantyna), które są naturalnymi przeciwutleniaczami, zapobiegają chorobom oczu związanym z wiekiem (zaćma i degradacja plamki żółtej).

Lecytyna, która również występuje w jajach, działa przeciwmiażdżycowo, odgrywając bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, przewodu pokarmowego i układu nerwowego.

Między białkiem jaja a żółtkiem występują duże różnice w składzie. Bogatsze w składniki odżywcze jest żółtko. Zawiera więcej białka, dobrze przyswajalne tłuszcze, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) oraz takie składniki mineralne, jak wapń, żelazo, fosfor. Białko jaja stanowi wodny roztwór białka, w którym są zawarte witaminy rozpuszczalne w wodzie, zwłaszcza z grupy B i składniki mineralne, takie jak sód, chlor, potas. Surowe białko jaja zawiera awidynę, która przez łączenie się z witaminą H (biotyną) upośledza jej wykorzystanie. Dlatego też nadmierne spożywanie surowego białka jaj jest niekorzystne dla organizmu.

Podsumowując: z biegiem lat obalono wszystkie tezy związane ze szkodliwością jaj kurzych. Dostrzeżono ich cenne składniki.

Od wieków jajo, to symbol życia. Jak więc mogłoby być szkodliwe? Zaszkodzić nam może tylko i wyłącznie wtedy, gdy nie będziemy przestrzegać podstawowych zasad higieny lub przesadzimy z ilością.

 

 

Tradycyjna pasta jajeczna

Składniki:

3 żółtka lub jedno całe jajo ugotowane na twardo

5 dag masła

1 łyżeczka musztardy

Sól i pieprz do smaku

Żółtka lub jajo utrzeć z masłem, śmietaną i musztardą. Dodać sól i pieprz do smaku.

To najszybsza w przygotowaniu pasta jajeczna. Przypomina mi dzieciństwo, dlatego często przygotowuję we własnym domu.

 

Pasta jajeczna z chrzanem i śmietaną

Składniki:

8-10 dag chrzanu, najlepiej surowy korzeń

2 jaja ugotowane na twardo

1/8 litra śmietany

Sól cukier, sok z cytryny

Chrzan umyć, oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce. Jaja drobniutko posiekać i utrzeć ze śmietaną, połączyć z chrzanem. Dodać do smaku sól, cukier i sok z cytryny.

Pasta z chrzanem jest bardziej pracochłonna, więc niekoniecznie sprawdzi się jako szybkie śniadanie. Jest dość ostra, dzięki temu możemy ją podać w plastrze szynki, jako przystawkę na przyjęciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 + nine =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.