Czy warto zrezygnować z przypraw?

Przyprawy, to potocznie dodatki aromatyczne. Poprawiają smak i zapach produktów spożywczych. Nie zawierają one składników odżywczych, nie dostarczają żadnych substancji budulcowych. Może to zbędny wydatek? Może warto zrezygnować z przypraw? Jednak nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego magicznego zapachu.

Przyprawy, to potocznie dodatki aromatyczne. Poprawiają smak i zapach produktów spożywczych. Nie zawierają one składników odżywczych, nie dostarczają żadnych substancji budulcowych. Może to zbędny wydatek? Może warto zrezygnować z przypraw? Jednak nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego magicznego zapachu.

W naszym klimacie stosuje się ponad 50 przypraw. Jedne mają właściwości leczniczo – trawienne, inne zawierają olejki eteryczne o właściwościach pobudzających centralny układ nerwowy lub też pobudzają wydzielanie żółci z wątroby, wspomagając przez to trawienie tłuszczów. Bez przypraw kuchnia byłaby mdła, nudna i bez smaku.

Chciałabym również odnieść się do rzekomej szkodliwości „ostrych przypraw”. Moim zdaniem jest to mit. Oczywiście poza przypadkami przedawkowania. Gdyby, np. pieprz był szkodliwy, to Turcy wymarliby na „chorobę pieprzową”, gdyż ich kuchnia jest wybitnie pieprzna. Bułgarzy i Węgrzy byliby ofiarami „choroby paprykowej” – w ich tradycyjnych potrawach papryka króluje. Z kolei Anglicy, dzięki mdłej kuchni, byliby nieśmiertelni. A tak przecież nie jest.

 

Czy istnieją przesłanki by zrezygnować z przypraw? Warto pamiętać, że wszystko szkodzi w nadmiarze, ale też dla niektórych nadmiarem będzie łyżka, a dla innych szczypta. Przyprawy, które mogą zaszkodzić to przyprawy ostre. Do nich należy się przyzwyczaić. Istnieją kuchnie słynące z ostrych mieszanek przypraw. Jeśli nie jada się zwykle nic pikantnego, lepiej powoli przyzwyczajać swoje kubki smakowe.

Potrawy przygotowywane w restauracjach powinny być przyprawiane. Niedopuszczalne jest podawanie gościom potraw bez smaku. W żadnym wypadku kucharz nie może być wrogiem przypraw. Nie istnieje żadna kuchnia świata, która byłaby przypraw pozbawiona. Dla większości smakoszy kuchnia bez przypraw nie istnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.