Arbuz na upały – przepisy

Spośród wszystkich owoców, przy tak wysokich temperaturach, najlepszy okazuje się arbuz. Jest on bogaty w błonnik, likopen – antyoksydant opóźniający proces starzenia, witaminy. Jest niskokaloryczny i co najważniejsze, nawadnia nasz organizm. Arbuza możemy spożywać w przeróżnych wariantach.

W upalne lato warto szczególną uwagę zwrócić na odpowiednią dietę. Powinna ona być przede wszystkim lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w witaminy. Głównym składnikiem takiej diety powinny być owoce i warzywa.

Spośród wszystkich owoców, przy tak wysokich temperaturach, najlepszy okazuje się arbuz. Jest on bogaty w błonnik, likopen – antyoksydant opóźniający proces starzenia, witaminy. Jest niskokaloryczny i co najważniejsze, nawadnia nasz organizm. Arbuza możemy spożywać w przeróżnych wariantach.

Sałatka z serem feta
Arbuza bez skóry i pestek pokrój w kostkę. Dodaj fetę i czerwoną cebulę pokrojone w kostkę. Wg własnego gustu możesz dodać melona lub awokado. Polej sosem balsamicznym. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj i udekoruj listkami mięty.

Koktajl z arbuzem
Żaden inny owoc nie jest tak uniwersalny do łączenia z innymi, w celu skomponowania ulubionego, orzeźwiającego koktajlu. Łącz go z malinami, jeżynami, truskawkami, sokiem z cytryny. Wrzuć kawałki arbuza, kostki lodu i ulubione dodatkowe owoce do blendera. Zmiksuj, przelej do wysokiej szklanki i ozdób listkiem mięty. Taka bomba witaminowa postawi Cię na nogi.

Przekąska z arbuzem i krewetkami
10 dużych krewetek gotuj ok.10 minut z liściem laurowym, pieprzem i solą. Wyjmij i wystudź. Do salaterki włóż mieszankę ulubionych sałat, kostki arbuza i fety. Polej ulubionym dressingiem lub oliwą z oliwek. Dodaj odrobinę soli i białego pieprzu. Wymieszaj. Na wierzch ułóż krewetki. Całość posyp posiekaną świeżą bazylią. Pożywna i lekkostrawna przekąska. W wersji bez krewetek uzyskamy zieloną sałatkę arbuzową.

Arbuz z grilla
Grube plastry arbuza bez pestek posmaruj z obu stron miodem. Grilluj go z obu stron po 2-3 minuty na maksymalnie rozgrzanym grillu. Pyszny jest sam bez dodatków. Jednak możesz urozmaicić danie przygotowując do polania salsę z mango i truskawek. Owoce kroimy w drobną kostkę, dodajemy trochę miodu. Mieszamy i chłodzimy 2 godz. w lodówce. Podajemy z arbuzem.

Granita z arbuza
Wypestkowanego arbuza kroimy w kostkę. Miksujemy z odpowiednią ilością cukru pudru i sokiem z limetki. Całość przekładamy do zamykanego pojemnika i zamrażamy. W trakcie zamarzania, co jakiś czas masę mieszamy widelcem. Nakładamy pożądaną ilość do salaterki i podajemy. Jest to niskokaloryczna wersja lodów lub koktajlu.

Arbuz sam w sobie jest pyszny i zdrowy. Doskonale ugasi pragnienie i orzeźwi. Gdy w upalne dni nie mamy apetytu powyższe dania, przekąski czy napoje na pewno wszystkim posmakują i dostarczą energii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.