Zdrowie w garnku

Nieprzeciętni odkrywają sekrety zdrowego jedzenia i obalają mity na temat diet.

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Metabolizm, czyli przemiana materii, może mieć różne tempo. Zależy ono od wielu czynników, takich jak: wiek, dieta, geny, styl życia, stan zdrowia... Osoby z szybkim metabolizmem mogą bez obaw spożywać duże ilości jedzenia i cieszyć się nienaganną sylwetką, lecz odchudzanie przy wolnym metabolizmie, to walka z wiatrakami. Czytaj więcej...

Sezon na pomidory

Pomidory, często też zwane „czerwonym słońcem" lub „złotym jabłkiem”, do Europy przybyły z Ameryki Środkowej w XVI wieku pod nazwą „tomatl” i skutecznie zawojowały kuchnię wielu krajów. Czytaj więcej...

Niecodzienne potrawy z grzybów leśnych

Grzyby, podobnie jak warzywa, nie stanowią wysokokalorycznego pożywienia. Mają niezwykłe właściwości smakowe oraz cenne witaminy z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie. Właśnie dlatego, jeżeli to możliwe, należy grzyby dusić, a jeśli gotujemy, wywar powinno się zużyć do przyrządzania potraw. Czytaj więcej...

Porzeczki i zdrowie

Białe, czarne i czerwone. Wszystkie mają dobry wpływ na nasze zdrowie i urodę. Białe są najsłodsze, czerwone cierpkie i kwaskowate, a czarne są słodko-wytrawne. Najlepiej smakują świeże, dojrzałe, ale nie przejrzałe. Nie nadają się do długiego przechowywania, ale można je mrozić. Czytaj więcej...

Dieta na uda i biodra

Kompletna dieta wyszczuplająca uda i biodra opiera się na przekonaniu jej autorki, że regularne stosowanie programu dietetycznego działa, ponieważ zapobiega niepohamowanemu przejadaniu się. Czytaj więcej...

Jak kupować mięso?

Dobrej jakości mięso dostarcza nam energii, cennego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czytaj więcej...