Torcik jabłkowy na zimno

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, którym możecie zaskoczyć gości. Poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony w kuchni mężczyzna.

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, którym możecie zaskoczyć gości. Poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony w kuchni mężczyzna. Panowie, jeśli chcecie zrobić miłą, słodką niespodziankę swojej kobiecie, mamie czy córce, to takie ciasto będzie idealne.

 

Składniki:

1,5 kg jabłek;

1,5 szklanki cukru;

1 masło;

1 żółtko;

kieliszek wódki;

biszkopty do wyłożenia tortownicy;

1 galaretka.

 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zasypujemy połową cukru i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Wykładamy jabłka na sito, żeby pozbyć się soku.

Masło ucieramy z resztą cukru, dodajemy żółtko i wódkę. Ucieramy dotąd, aż uzyskamy gładką masę. Do masy dodajemy lekko odciśnięte jabłka i dokładnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do wypieków lub folią spożywczą. Na dno układamy biszkopty. Następnie nakładamy masę, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy. Całość zalewamy galaretką.

Smak finalny ciasta zależy od tego, jakiego gatunku jabłek użyjemy. Jeżeli lubicie bardziej kwaśne, to wybierajcie jabłka kwaśniejsze.

Soku z jabłek nie wylewamy. Możemy go zagotować i przygotować kompot lub wypić na surowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.