Szkocka delicja serowa

Słodkości, to dobry sposób na pokonanie jesiennej chandry. Nie każdy jednak lubi piec, a innym pieczenie nie wychodzi. Polecam więc desery, ciasta bez pieczenia.

Macie ochotę na coś słodkiego? Słodkości, to dobry sposób na pokonanie jesiennej chandry. Nie każdy jednak lubi piec, a innym pieczenie nie wychodzi. Polecam więc desery, ciasta bez pieczenia. Pierwszy będzie sernik na zimno na spodzie z kruszonych herbatników.

 

SZKOCKA DELICJA SEROWA

Składniki:

– 75 g masła;

– 9 łyżek miodu;

– 250 g herbatników (najlepiej owsianych);

-1 torebka żelatyny;

– 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczy;

– 600 g tłustego białego sera;

– 250 ml śmietany kremówki;

– 450 g malin/truskawek/wiśni/borówek;

– listki mięty do dekoracji.

Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym i podgrzewać. Tortownicę posmarować tłuszczem. Masło rozpuścić z 3 łyżkami miodu i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć masą i wyrównać łyżką. Odstawić do lodówki na godzinę.

Ser zmielić tak, by nie miał grudek. Śmietanę delikatnie ubić, następnie wymieszać ją ze zmielonym serem i miodem. Odłożyć do dekoracji 18 najładniejszych malin, a resztę zmiażdżyć widelcem i dodać do masy serowej. Całość wymieszać dokładnie z rozpuszczoną żelatyną.

Masę wyłożyć na spód z ciastek i wstawić tortownicę znowu do lodówki na 3-4 godziny do stężenia masy. Na koniec udekorować listkami mięty.

DODATKOWA RADA:

Aby nadać ciastu oryginalny szkocki smak, użyj whisky zamiast soku!

Zamiast malin możesz dodać inne owoce, np. borówki. Mogą to być również owoce mrożone.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.