Ciasto pomarańczowe

Pomarańczowa tarta zawsze się udaje, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Pomarańczowa tarta zawsze się udaje, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Składniki:

15 dag mąki;

10 dag masła;

5 dag cukru;

1 łyżka śmietany;

szczypta soli;

tłuszcz do wysmarowania formy;

kilka łyżek dżemu z pomarańczy;

3 duże pomarańcze

 

Mąkę dokładnie posiekać z masłem, solą i cukrem. Dodać śmietanę, rozetrzeć palcami. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 cm. Wylepić nim dno i boki formy do tart. Ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto wyjąć i posmarować dno dżemem. Pomarańcze obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je na dżemie. Można na wierzch posypać wiórkami skórki pomarańczowej.

 

Kompozycja owocowa może być dowolna. W zależności od upodobania i dostępności produktów, np. świeże kiwi z dżemem kiwi lub brzoskwinie z dżemem brzoskwiniowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.