Nie unikaj ziemniaków!

Wydaje się, że wszyscy kochamy ziemniaki. Moje uczucie do tego warzywa nie jest jednak spontaniczne, jest starannie skalkulowane. Ta miłość po prostu mi się opłaca.

Nie ma chyba osoby, która co najmniej raz w tygodniu nie zjadałaby potrawy, w której skład wchodzą ziemniaki. Wydaje się, że wszyscy kochamy ziemniaki. Moje uczucie do tego warzywa nie jest jednak spontaniczne, jest starannie skalkulowane. Ta miłość po prostu się opłaca.

Dlaczego trzeba pokochać ziemniaki?

Ziemniaki są bogatym źródłem witamin z grupy B, które mają szczególne znaczenie w procesach związanych z myśleniem. Kompleks witamin: A, B, C, D i PP, znacząco opóźnia procesy starzenia się komórek. Dzięki ziemniakom mam ładną skórę i nadzieję, że ominą mnie przykre konsekwencje starości. Nieprzypadkowo w dawnych wiekach, stroje kobiet zawierały niewielkie kieszonki na surowe ziemniaki. Ziemniak ma działanie przeciwreumatyczne i pomaga w chorobach takich jak – dna moczanowa.

Nie masz pomysłu na obiad?

Dzięki ziemniakom nie muszę się też martwić o pomysł na obiad. Różnorodność, z jaką można go podawać, gwarantuje zadowolenie z posiłku, każdemu członkowi rodziny. Dzieci lubią chipsy i frytki, dorośli – ziemniaki puree (czyli tłuczone), pieczone lub w mundurkach. Z ziemniaków można wyczarować wiele samodzielnych potraw: kluski śląskie, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane – a to tylko najbardziej popularne propozycje obiadowe. Jeśli chcę zjeść ziemniaka na słodko, robię knedle ze śliwkami, gruszkami lub brzoskwiniami. Z przeprowadzonych jakiś czas temu badań wynika z kolei, że ulubioną potrawą Polaków są kopytka z sosem. Wymienione zostały jako danie, które nigdy się nie nudzi.

Czy ziemniaki tuczą?

Ten, kto powiedział, że ziemniaki są tuczące, bardzo się pomylił. W stu gramach młodych ziemniaków, jest tylko 69 kalorii a w tej samej porcji odmian późnych – 84 kalorie. W stu gramach makaronu jest ponad 150 kalorii, jeśli więc dbamy o szczupłą sylwetkę ziemniak pomoże nam w tych staraniach.

Ziemniak dla zdrowia

Skrobia ziemniaczana, to znakomity zagęszczacz. Wybieram mączkę z ziemniaka, a nie te zagęszczacze, które produkuje się z modyfikowanej genetycznie soi i kukurydzy. Nie mam zaufania do żywności modyfikowanej. W tym wypadku stawiam na ekologię. Ostatnio trafiłam na raport naukowców amerykańskich, którzy próbowali udowodnić, że jedzenie ziemniaków, może opóźniać, zahamować lub nawet nie dopuścić do powstania nowotworu. Zawarte w ziemniakach składniki mają zapobiegać mutacjom nowotworowym. Wiem, że choć staram się dbać o swoją dietę nie uniknę szkodliwych konserwantów. Jeśli ziemniak miałby mi pomóc w zapobieżeniu nowotworowi, to znaczy, że jest nie tylko bardzo smacznym składnikiem posiłków, ale też niezwykle cennym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one + five =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.