Cukier kokosowy

Większość z nas słyszała i zna zastosowanie oleju kokosowego, ale czy wszyscy wiedzą co to jest cukier kokosowy? Cukier kokosowy, zwany inaczej palmowym, uznawany jest za zdrowy i warty wprowadzenia do codziennej diety. Uważa się go za alternatywę białego, rafinowanego cukru.

Większość z nas słyszała i zna zastosowanie oleju kokosowego, ale czy wszyscy wiedzą co to jest cukier kokosowy? Cukier kokosowy, zwany inaczej palmowym, uznawany jest za zdrowy i warty wprowadzenia do codziennej diety. Uważa się go za alternatywę białego, rafinowanego cukru.

Cukier kokosowy uzyskiwany jest ze słodkiego, wodnistego soku palmy kokosowej, który wypływa z naciętych pąków kwiatowych, a nie z orzecha. Proces pozyskiwania cukru z soku palmowego nie jest skomplikowany. Najpierw wlewa się go w tyczkę bambusową. Po filtracji jest on gotowany w naczyniu przypominającym wook, aż do wytrącenia się cukru. Później następuje granulowanie go. W ten sposób powstaje czysty produkt gotowy do sprzedaży.

Cukier kokosowy jest bogaty w wiele składników odżywczych, m.in. w magnez, potas, cynk i żelazo. Obfituje ponadto w witaminę C, B1, B2, B3 i B6. Jak na substancję słodzącą, cukier kokosowy ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być stosowany przez diabetyków. Stabilizuje poziom glukozy we krwi. Występujące w nim enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Cukier kokosowy nie powoduje nagłego, niebezpiecznego skoku glukozy w organizmie, co ma bardzo duże znaczenie przy cukrzycy typu 1 i 2.

Cukier kokosowy ma bardzo niską temperaturę topnienia, a z kolei temperatura spalania jest bardzo wysoka, co czyni go bardzo pożądanym produktem przez cukierników. Łagodny kokosowo – karmelowy smak i przyjemny zapach, to kolejny atut do zastosowania w cukiernictwie.

Cukier kokosowy sprzedawany jest w formie ciemno- lub jasnobrązowych granulek, bloczków lub płynu. W przeciwieństwie do swojej konkurencji, dzięki wyżej opisanym walorom, staje się coraz bardziej modny wśród pasjonatów zdrowego odżywiania. Jego intrygujący zapach wykorzystuje się nie tylko w cukiernictwie, ale także w zwykłym życiu codziennym. Wsypany do otwartego naczynia zastępuje sztuczne, aromatyczne odświeżacze powietrza. Jego zapach rozchodzi się błyskawicznie, tworząc przyjemną atmosferę.

Wydawałoby się, że nie ma nic lepszego do słodzenia naszych potraw, jednak zawsze musi być jakieś „ale”, jakiś minus. Cukier kokosowy spożywany razem z innymi produktami, wpływa na poziom cukru i może wywołać skok insuliny. Nie należy więc przesadzać z jego ilością. Umiar uchroni nas od niepożądanych skutków. Tak zresztą, jak z każdym produktem. Poza tym, jest on około trzykrotnie droższy od cukru białego. To też stanowi blokadę w nadmiernym jego stosowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.