Co to jest aspartam i czy jest szkodliwy?

Aspartam to związek chemiczny z grupy estrów peptydowych. To sztuczny środek słodzący, popularnie zwany słodzikiem. Kod na etykietach to E-951. Jego odkrycie to skutek uboczny testów nad lekiem przeciwwrzodowym w latach 70-tych. Substancję dopuszczono do stosowania w suchej żywności w 1974r., pomimo tragicznych wyników badań prowadzonych na małpach.

Chcąc schudnąć lub dbając o figurę zastępujemy zwykłe napoje na napoje light, szukamy słodyczy, deserów bez cukru. Wydaje nam się, że w ten sposób dbamy o zdrowie. Mało kto zwraca uwagę na dokładny skład, w którym jest aspartam.

Cóż to takiego? Aspartam to związek chemiczny z grupy estrów peptydowych. To sztuczny środek słodzący, popularnie zwany słodzikiem. Kod na etykietach to E-951. Jego odkrycie to skutek uboczny testów nad lekiem przeciwwrzodowym w latach 70-tych. Substancję dopuszczono do stosowania w suchej żywności w 1974r., pomimo tragicznych wyników badań prowadzonych na małpach. Na 7 małp karmionych żywnością z dodatkiem aspartamu u pięciu wystąpiła padaczka a jedna padła. Już ten fakt powinien nam dać do myślenia.

Aspartam, jako jedyny słodzik, jest metabolizowany przez ludzki organizm. Po strawieniu rozkłada się na dwa naturalne aminokwasy: fenyloalaninę i kwas asparaginowy. Dlatego też stanowi poważne zagrożenie dla osób chorych na fenyloketanurię. Ponadto nawet nieznaczne zwiększenie kwasu asparginowego może być przyczyną obumierania komórek nerwowych. Produktem metabolizmu aspartamu jest także metanol. Metanol jest toksyczny, jednak przy umiarkowanym spożyciu aspartamu nie stanowi zagrożenia dla organizmu.

Mimo opinii ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności o nieszkodliwości spożywania aspartamu wielu naukowców twierdzi, że jest on rakotwórczy. W raporcie opublikowanym pod koniec lat 90-tych przez lekarzy i naukowców, zajmujących się szkodliwością aspartamu opisano skutki uboczne regularnego spożywania tego słodzika. Badani najczęściej skarżyli się na: zawroty i bóle głowy, nudności, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, szum w uszach, bóle stawów, utratę pamięci i smaku. Stwierdzono u nich również gwałtowne przybieranie na wadze i depresje. Wg lekarzy aspartam może się przyczynić do wielu chorób neurologicznych, łącznie z rakiem mózgu, zespołu przewlekłego zmęczenia, stwardnienia rozsianego oraz epilepsji.

Wszystkie opisane objawy mogą pojawić się po wypiciu litra napoju z dodatkiem tego słodzika i są klasycznymi objawami zatrucia po przedawkowaniu aspartamu.

Słodzik, czyli aspartam, przez kaloryczność równą prawie zeru, nie wpływa na wytwarzanie insuliny po jego spożyciu. Dlatego tak chętnie sięgają po niego diabetycy. Jest to dla chorych na cukrzycę sposób na zaspokojenie potrzeby na słodycze.

Aspartam, bez ostrzeżenia o szkodliwości, tak po cichu dodawany jest m.in. do napojów słodzonych, izotonicznych, jogurtów, galaretek, gum do żucia, dropsów, rozpuszczalnego kakao, mrożonych deserów, rozpuszczalnej kawy i herbaty. Stosowany jest również przy produkcji bezcukrowych tabletek do ssania, rozpuszczalnej multiwitaminy, tabletek na ból stawów, granulatu na przeziębienie i grypę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ten + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.