Tego nie wiesz o Coca-Coli

Coca-Cola w moim domu nie służy do picia, korzystam z tego popularnego napoju inaczej. Używam jej zamiast detergentów i jako dodatek do potraw.

Reklamowana na całym świecie, znana od lat Coca-Cola w moim domu nie służy do picia, poza drastycznymi przypadkami chorobowymi, w których skład Coca-Coli może pomóc. Unikam niezdrowych napoi, ale korzystam z tego popularnego napoju inaczej.

ZAMIAST DETERGENTÓW

 

W składzie Coca-Coli jest m. in. kwas fosforowy. To dzięki niemu znika rdza. Przy pomocy Coca-Coli usuwam rdzę ze zlewu, odrdzewiam śruby, które trudno jest odkręcić. Działa lepiej niż chemiczne odrdzewiacze.

Gdy zdarzy mi się przypalić garnek, nalewam napój na przypalenie i pozostawiam na kilka godzin. Spalenizna odchodzi dużo łatwiej, bez szorowania.

Coca-Cola poradzi sobie również z zatkanymi rurami. Wlewam całą butelkę napoju i pozostawiam na 2-3 godziny. W drastycznie trudnych przypadkach można wrzucić dodatkowo mentosa. Trzeba uważać, bo można wywołać wulkan. Odpływ odetka się i nie będzie w domu śmierdziało żrącą substancją.

Innym atutem Coca-Coli jest walka z tłuszczem i kamieniem. Wyczyścić można w ten sposób czajnik, tłuste płytki, patelnie. Po kamieniu i tłuszczu nie pozostanie śladu. Po wyczyszczeniu należy przetrzeć czystą wodą, bo wszystko będzie klejące.

 

DODATEK DO POTRAW

 

Do picia, moim zdaniem, nie nadaje się, bo ani nie jest zdrowa, ani też nie gasi pragnienia. Jednak sprawdziłam inne atuty Coca-Coli. Mięso przeznaczone do smażenia namaczam na 10 minut w Coca-Coli. Po tym czasie wyjmuję z marynaty, pozostawiam do obeschnięcia i smażę z czarnym pieprzem. Metoda ta nadaje mięsu wyśmienity smak, a co najważniejsze, mięso jest miękkie i soczyste. W ten sposób można przygotować całą pieczeń lub też mięso pokrojone na grube plastry.

Sprawdziłam też przepis na pieczone żeberka i kurczaka. Mieszam ketchup z colą w proporcji 1:1, dodaję ulubione zioła, sól i pieprz. Taką marynatą nacieram żeberka lub kurczaka, odstawiam na kilka godzin do lodówki, po czym piekę w naczyniu żaroodpornym. Powstała glazura ma oryginalny słodko-kwaśny smak, a upieczone mięso jest kruche, ale nie suche.

Nawet to, co wydaje się niezdrowe, szkodliwe ma jakieś małe atuty. Trzeba tylko szukać informacji w czym dany produkt jest pożyteczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.