Makaron ryżowy i makaron kukurydziany w diecie bezglutenowej

Do niedawna królował u nas zwykły makaron, z mąki pszennej. Dziś, gdy częstym problemem stała nietolerancja glutenu, na półkach sklepowych pojawiać się zaczęły różnego typu makarony bezglutenowe

Przeciętny Polak zjada ok. 5kg makaronu rocznie. Do niedawna królował u nas zwykły makaron, z mąki pszennej. Dziś, gdy częstym problemem stała nietolerancja glutenu, na półkach sklepowych pojawiać się zaczęły różnego typu makarony bezglutenowe. Różnią się one kształtem, wielkością, smakiem, a przede wszystkim surowcem, z którego są wyprodukowane.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy jest lekkostrawny i bardzo zdrowy. Smaku sam w sobie właściwie nie ma. Jest bezbarwny, przezroczysty. Można go łatwo komponować z różnymi dodatkami. Jest on produktem bezglutenowym, nie zawiera barwników, konserwantów, ani żadnych dodatków chemicznych. To makaron wolny od cholesterolu i tłuszczu. W jego składzie występują witaminy, sole mineralne, selen, magnez, a także mangan. Dzięki węglowodanom złożonym, makaron ryżowy jest wolniej trawiony i dostarcza energii na dłużej. Dłużej też ma się uczucie sytości.

Makaron kukurydziany

Makaron kukurydziany ma konkretny, kukurydziany smak. Nie nadaje się do wszystkiego. Ten żółty makaron stanowi źródło błonnika, witamin A, B, E, magnezu i potasu. Nie zawiera glutenu. Wybierając makaron kukurydziany trzeba zwrócić szczególną uwagę czy mączka kukurydziana użyta do jego wyrobu nie pochodzi z kukurydzy genetycznie modyfikowanej.

Jak komponować dania z makaronami bezglutenowymi?

Makaron ryżowy jest produktem o azjatyckich korzeniach, więc oczywiste jest, że świetnie smakuje się z tradycyjnymi daniami kuchni azjatyckiej. Doskonale komponuje się z kurczakiem, owocami morza, warzywami. Dodawać go można także do sałatek i zup.

Makaron kukurydziany jest dosyć twardy. Pokochają go miłośnicy makaronów al dente. Smakowo bardzo dobrze komponuje się on z fasolą i ze wszystkimi daniami meksykańskimi, do których można dodać makaron. Makaron kukurydziany doskonale nadaje się do zapiekanek, które długo się podgrzewa. Przy tak długiej obróbce termicznej, chyba tylko makaron kukurydziany nie rozpadnie się.

Czy makarony bezglutenowe są drogie?

Najbardziej znany makaron ryżowy, to TaoTao. W sprzedaży znajdują opakowania o gramaturze 100 lub 200g. Cena za 100g waha się od 3,50 do 4,00zł.

Makaron kukurydziany jest trochę tańszy. Za opakowanie 500g zapłacimy ok. 15,00zł.

Nie są to tanie produkty. Przy spożyciu rocznym ok. 5kg, to chyba jednak nie majątek. Patrząc przez pryzmat dbania o zdrowie z pewnością warto zapłacić trochę więcej za zdrowsze i bardziej dietetyczne produkty.

Od jakiegoś czasu w sprzedaży są także makarony ryżowo-kukurydziane. Można więc połączyć dobrodziejstwa obu produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.