Kurkuma i szafran

Kurkuma i szafran, to dwie przyprawy, które nie tylko zmieniają smak potrawy, ale również jej kolor. Wydawałoby się, że te przyprawy niczym się nie różnią. Czy tak jest?

Kurkuma i szafran, to dwie przyprawy, które nie tylko zmieniają smak potrawy, ale również jej kolor. Wydawałoby się, że te przyprawy niczym się nie różnią. Niektórzy nawet, nazywają kurkumę szafranem indyjskim. Przyprawy te łączy jednak tylko zdolność do barwienia potraw.

Kurkuma i szafran

Kurkuma pochodzi z Indii. Pozyskuje się ją z korzenia rośliny o nazwie ostryż. Korzeń kształtem przypomina imbir. Kurkuma to jedna z głównych przypraw Bliskiego Wschodu, gdzie dotarła w ok. 700 r.n.e.

Szafran uprawiany jest w basenie Morza Śródziemnego. Stanowi wielkie bogactwo Hiszpanii. Sposób pozyskiwania jest niezwykle pracochłonny i polega na zbieraniu znamion z kwiatów krokusów. Aby uzyskać 50 dag przyprawy trzeba ręcznie zebrać znamiona z 250 tys. krokusów. Nie dziwi więc fakt, że szafran jest najdroższą przyprawą świata.

Szafran i kurkuma w kuchni

Właściwości kurkumy najlepiej wykorzystuje kuchnia azjatycka. Jest on składnikiem curry, musztardy i sosu Worcestershire. Dodana do rosołu, drobiu, ryb i owoców morza, nada potrawie charakterystyczny, egzotyczny smak. Kurkumę można również dodać do ryżu, potraw duszonych i zup. Smak to jedno. Druga sprawa to zmiana koloru. Po dodaniu szczypty kurkumy, potrawa natychmiast zmieni kolor na żółtopomarańczowy. Tę cechę kurkumy wykorzystywano już od 600 r.p.n.e. W przemyśle spożywczym kurkuma oznaczana jest symbolem E100, jako barwnik spożywczy.

Szafran znany był już na dworze króla Salomona, czyli tysiące lat temu. Silny smak, aromat i wyrazisty żółty kolor, to cechy, za które szafran jest tak bardzo ceniony. Dodany do paelli, risotta i tradycyjnej marsylskiej zupy bouillabaisse, czyni te dania niepowtarzalnymi. W naszej polskiej kuchni dodawano szczyptę szafranu do „Baby szafranowej”. Miała wtedy piękny, intensywnie żółty kolor.

Czym różnią się szafran i kurkuma

W moim odczuciu szafran i kurkuma, to oryginał i replika. Po przetestowaniu obu przypraw, wiem skąd tak kolosalna różnica w ich cenie. Wystarczy szczypta szafranu, żeby danie uzyskało piękny kolor, wyrazisty, charakterystyczny smak. Jest delikatny i daje o wiele głębszy kolor niż jego replika, czyli kurkuma. Kurkuma jest ostrzejsza i łatwo z nią „przesadzić”. Po dodaniu odrobinę za dużo kurkumy, potrawa stała się gorzka i taka jakby „tępa”. Stwierdziłam to, nie tylko ja, po przygotowaniu ryżu w dwóch wersjach: z kurkumą i z szafranem.

Egzotycznych dań nie przygotowuję na co dzień. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na dobrą, oryginalną przyprawę, zamiast zastępować ją „podróbką”.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.