Jak brać leki aby były skuteczne

Leki mają za zadanie wyleczyć nas. Czemu jednak zdarza się, że nie działają, a nawet szkodzą?

 

Leki mają za zadanie wyleczyć nas. Czemu jednak zdarza się, że nie działają, a nawet szkodzą? Czujemy się po nich gorzej lub w ogóle nie odczuwamy poprawy stanu zdrowia. Nie zawsze powodem tego stanu rzeczy jest zły dobór preparatu. Może zażywamy leki nie tak jak trzeba? Aby były skuteczne, musimy bezwzględnie przestrzegać zaleceń lekarza lub opisu zawartego w ulotce.

 

CZAS – WRÓG LUB SPRZYMIERZENIEC

 

Czas należy tu rozumieć, jako szerokie pojęcie. Jedne leki należy brać rano. Będą to leki na nadciśnienie i wszelkie preparaty moczopędne. Częste wizyty w toalecie nocą, zakłócą sen i odpoczynek. Inne zaś wieczorem. Tak jest w przypadku leków uspokajających i regulujących poziom cholesterolu. Tabletki i syropy wykrztuśne przyjmuje się najpóźniej na 5 godzin przed snem – ich ostatnią dzienną dawkę.

Preparaty farmaceutyczne mogą wchodzić w reakcję z tym, co jemy. Z tego powodu zazwyczaj nie należy ich przyjmować w czasie posiłku, lecz w pewnym odstępie czasu. Optymalnie przyjmuje się je 20 minut przed lub po posiłku – w zależności od zaleceń. Gdy lek należy przyjąć na czczo, to oznacza, że odstęp od ostatniego posiłku powinien wynosić ok. 8 godzin.

Bardzo istotne jest zachowanie równych odstępów pomiędzy dawkami leki, zwłaszcza w przypadku antybiotyków i leków przeciwbólowych. Skrócenie lub wydłużenie tych odstępów może zaburzyć prawidłowe stężenie preparatu we krwi, a przez to zniweczyć proces leczenia.

 

NIE WSZYSTKO NA RAZ

 

Leków nie jemy garściami. To nie cukierki. Skład różnych leków na różne dolegliwości może wywołać niekorzystną reakcję, a nawet zatrucie. Przyjmując leki o złożonym składzie, na różne schorzenia, należy je dozować w odstępach co pół godziny.

 

JEDZENIE MA ZNACZENIE

 

Ważne jest zarówno co jemy w czasie leczenia, jak i to czym preparaty popijamy. Do popijania najlepsza będzie woda niegazowana. Unikać należy wysoko zmineralizowanej. Minerały mogą zakłócić przyswajanie leku. Niewskazana jest też kawa, herbata, soki owocowo-warzywne. Całkowity zakaz dotyczy spożywania alkoholu, nawet niskoprocentowego.

W trakcie leczenia należy zwrócić uwagę na niektóre grupy produktów spożywczych. Zawarte w nich składniki mogą zniweczyć proces leczenia. Wapń w nabiale nie jest wskazany przy leczeniu niektórymi antybiotykami. Błonnik produktów pełnoziarnistych osłabia działanie leków antydepresyjnych oraz tych na arytmię serca. Zielone warzywa należy wykluczyć podczas przyjmowania preparatów przeciwzakrzepowych.

Leki powinny pomagać. Taki jest cel ich przyjmowania. Nieprzestrzeganie zaleceń zawartych w ulotkach lub poleceń lekarza, może zaszkodzić. Należy też zawsze pamiętać o umarze. Zbyt wiele leków szkodzi wątrobie, żołądkowi, a poprawa zdrowia może nie nastąpić. Często na własne życzenie wydłużamy proces leczenia. Słuchajmy lekarza, pytajmy, gdy coś jest niejasne, nie bądźmy mądrzejsi od specjalisty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.