Zielone pierogi

Pierogi, to nasza tradycyjna potrawa, ale zielone pierogi, to już brzmi trochę kosmicznie. Jednak, jeśli wypróbujecie ten przepis, to zaskoczycie smakiem wszystkich.

Pierogi, to nasza tradycyjna potrawa, ale zielone pierogi, to już brzmi trochę kosmicznie. Jednak, jeśli wypróbujecie ten przepis, to zaskoczycie smakiem wszystkich.

Składniki:

45 dag mąki;

20 dag mrożonego szpinaku;

Podwójny filet z kurczaka;

2 marchewki;

Sól i pieprz;

Olej;

Kilka listków bazylii;

10 dag sera żółtego;

4 ząbki czosnku;

125 ml jogurtu naturalnego;

2 łyżki majonezu.

 

Ciasto na pierogi:

Przesiewamy mąkę. Dodajemy wcześniej rozmrożony i mocno odciśnięty szpinak, oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, wlewając tyle ciepłej wody, by było gęste i sprężyste. Odkładamy na pół godziny do lodówki.

Farsz:

Pora kroimy na półplasterki. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa łączymy i podsmażamy na oleju w głębszym rondlu. Mięso mielimy i dodajemy go do warzyw. Po kilku minutach wrzucamy do rondla posiekaną bazylię, starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty.

Sos:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą jogurt, majonez i czosnek. Podajemy do pierogów.

 

Proporcje podane w przepisie zaspokoją głód 4 osób. Jeżeli chcecie przygotować dla większej liczby osób proporcje zwiększamy.

Rada: Przygotujcie więcej, mimo wszystko! Każdy prosi o dokładkę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.