Soczewica inaczej

Od jakiegoś czasu bardzo mocno lansuje się wszelkie potrawy z soczewicy. Część osób uzna to, za chwilowy trend, modę. Nie jest to jednak prawda.

Od jakiegoś czasu bardzo mocno lansuje się wszelkie potrawy z soczewicy. Część osób uzna to, za chwilowy trend, modę. Nie jest to jednak prawda. Soczewica odgrywa bardzo pozytywną rolę dla zdrowia naszego organizmu, pięknej figury i właściwej przemiany materii.

Podążając trochę za modą postanowiłam dorzucić od siebie kilka starych, sprawdzonych przepisów. Przecież soczewicy używamy nie tylko do znanych wszystkim pierogów. Zachęcam do spróbowania przygotowania innych potraw z tego cennego produktu.

 

SOCZEWICA Z MIĘSEM, KIEŁBASĄ I ŚLIWKAMI

 

Składniki:

40 dag soczewicy;

10 dag wieprzowiny lub wołowiny;

15 dag kiełbasy;

15 dag suszonych śliwek;

Sól, sok z cytryny, natka pietruszki.

 

Wykonanie:

Soczewicę i mięso myjemy, wkładamy do rondla z niewielką ilością zimnej wody i gotujemy pod przykrycie. Po ok. 30 minutach gotowania, dodajemy obraną, umytą i startą na tarce cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, a soczewica będzie się rozpadać.

Umyte śliwki zalewamy ciepłą wodą i przez 10 minut moczymy, żeby zmiękły. Po tym czasie gotujemy je w tej samej wodzie. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski. Jeżeli śliwki były suszone razem z pestkami, należy je usunąć dopiero po gotowaniu.

Wyjmujemy z wywaru ugotowane mięso i drobno kroimy. Kiełbasę również kroimy w drobne paski. Wszystkie składniki wkładamy do rondla, przez chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Potrawę przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat. Soczewicę podawała nam mama, między innymi w takie sposób. Smak, zapach i konsystencja przypomina gulasz, forszmak. Najważniejsze jest to, że nie trzeba jej zagęszczać mąką czy zasmażką. Gęstość uzyskujemy dzięki rozgotowanej soczewicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.