Karkówka na święta

W natłoku przedświątecznych obowiązków brakuje nam ochoty na przygotowywanie bożonarodzeniowego obiadu. Podpowiem Wam pomysł na oryginalne przyrządzenie karkówki.

W natłoku przedświątecznych obowiązków brakuje nam ochoty na przygotowywanie bożonarodzeniowego obiadu. Podpowiem Wam pomysł na oryginalne przyrządzenie karkówki. Jej tajemnica tkwi w zalewie. Będzie to wyśmienite zastąpienie typowych kotletów. Przygotować ją możecie przed świętami, po to, żeby nie stać przy kuchni w ten uroczysty dzień.

 

Składniki:

1,5 kg karkówki;

bułka tarta;

4 jaja;

6 cebul.

Zalewa:

3 ząbki czosnku;

1 słoiczek łagodnego ketchupu;

2 łyżki octu;

1 kostka bulionowa;

0,5 l wody;

0,5 łyżki papryki ostrej mielonej;

0,5 łyżki mielonego pieprzu;

1 łyżka cukru;

1 łyżka soli;

1 łyżka musztardy.

 

Karkówkę kroimy w plastry na grubość ok. 1,5cm. Panierujemy: bułka tarta – rozkłócone jajka – bułka tarta. Nie dodajemy żadnych przypraw. Obsmażamy na patelni i układamy w naczyniu żaroodporny. Cebule kroimy w plastry i szklimy na tym samym oleju, na którym smażyłyśmy karkówkę. Gotowe plastry cebuli wkładamy pomiędzy karkówkę.

Składniki zalewy łączymy ze sobą, roztrzepujemy i gotujemy ok. 5 minut. Zalewamy nią karkówkę z cebulą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny.

Smaczne danie obiadowe, które ma wyrazisty, lekko ostry smak. Jeśli przygotujemy je wcześniej, to odgrzane w piekarniku w dniu podania, nie traci swoich walorów smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fourteen − seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.